Je kwaliteit als lust of last?
10 oktober 2019 

Je kwaliteit als lust of last?

Lotte is naast een hardwerkende vrouw, ook moeder en echtgenoot met een groot ontwikkeld gevoel voor empathie. Ze kan zich goed verplaatsen in de gevoelens en emoties van anderen en toont hiervoor veel begrip. In de omgang met andere stemt ze zich vaak af op wat anderen nodig hebben. Inmiddels weet ze dat ze hier om geroemd wordt door haar baas. Lotte weet precies wat er speelt op kantoor en kan feilloos benoemen wat er aan de hand is. Maar ze loopt er op leeg. Ze kan niet meer en wil niet meer de hele dag ‘aan staan’. Lotte heeft in het verleden als zoveel testjes gedaan, ze weet het zeker: ze is hoog sensitief/HSP.

Ik moet je eerlijk bekennen dat alleen al het woord HSP bij mij jeuk oplevert. Te vaak zie ik mensen zich verschuilen achter de term HSP. Het hebben van die stempel met als doel dat anderen begrijpen waarom een HSP’er iets wel of niet doet. Of dat er geen verantwoordelijkheid genomen hoeft te worden voor je eigen gevoel en je eigen grenzen niet kunnen bewaken.

Als er iets is dat ik geleerd, ervaren en gezien heb in de afgelopen jaren, is dat heel veel mensen die zich HSP noemen, bijna allemaal ‘onveilig gehecht’ zijn in hun vroege kinderjaren. Als kind heb je bepaalde dingen nodig van je ouders, waaronder veiligheid. Wanneer je ouders je niet kunnen geven wat je nodig hebt, om wat voor reden dan ook (heftige geboorte, couveuse, keizersnee, emotionele disbalans van 1 van de ouders, etc), ontstaat er een afgesplitst deel in je, dat er voor zorgt dat je je eigen veiligheid kunt vergroten. Dit heet een overlevingsdeel. Een van de overlevingsdelen die vaak ontstaat bij kinderen die onveilig gehecht zijn, is het scannen van hun omgeving. Alsof er een radar aan staat die de mensen om je heen scannen, zodat je je eigen (schijn)veiligheid kunt vergroten. Je bent het dus van kinds af aan gewend om je af te stemmen op anderen voor je eigen veiligheid. Het is een schijnveiligheid. Dus ooit ontstaan vanuit overleving en als je niets doet met het trauma dat je hebt opgelopen, blijf je dit doen. Voor velen is HSP dus een label dat een overlevingsdeel maskeert en zo kijk je niet naar de werkelijke oorzaak van wat je doet.

Toen je een klein kind was, kon je jezelf niet geven wat je nodig had. Nu ben je volwassen en kun je jezelf geven wat je nodig hebt. Je weet alleen niet hoe. Wanneer je verbinding maakt met dat in jezelf wat je die veiligheid kunt geven, dan hoef je ook niet meer de hele dag te scannen. En kun je van jouw kwaliteit een lust maken en is het geen last meer.

Empathie en afstemming vanuit je overlevingsdeel kost energie, doe je vanuit controle, angst, wilskracht, beperkingen en vanuit je hoofd. Wanneer je empathie en afstemming inzet vanuit je gezonde deel dan levert het je energie op, doe je dit vanuit creativiteit, mogelijkheden, vertrouwen en je hart.

Ik help je graag om de verbinding weer te maken met je eigen veiligheid met behulp van systemisch werk. Wil jij kijken hoe ik jou kan helpen? Boek hier een gratis inzichtsessie, bel 06-22501303 of mail cynthia@lifepowerservices.nl

Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen