Keuzes maken

Keuzes maken we allemaal, meerdere keren per dag. Wat ga ik eten, wat trek ik aan, zal ik met de fiets gaan of met de auto.

Maar hoe maak je een keuze, waarvan je niet weet wat het effect is op langere termijn? Of wanneer je de gevolgen nog niet kunt overzien? Kies jij dan op basis van je ratio of op basis van je gevoel?

Vandaag hadden we een opstelling voor een jonge vrouw, Silvia, die last heeft van hyperventilatie. We hadden haar klacht (geel) opgesteld en Silvia zelf (groen). De hyperventilatie keek niet naar Silvia, maar naar een plek achter haar. Deze plek stond symbool voor het kritische deel in Silvia (overlevingsdeel). Zodra zij keuzes moet nemen, komt haar kritische deel naar voren en maakte ze keuzes vanuit haar ratio. De ratio zorgt er voor dat zij het gevoel heeft de touwtjes in handen te hebben. Zo kan zij haar eigen veiligheid vergroten en de controle hebben.

keuzes-maken

Maar dat wat zij echt wil in het leven, daar komt ze niet goed bij. Het volgen van haar gevoel geeft haar onveiligheid, want wie weet wat er dan kan gebeuren, wanneer er geen veiligheid gegarandeerd is. Dus zorgt ze ervoor dat ze geen keuzes hoeft te maken vanuit haar gevoel.

Door veel in de ratio te zitten en niet te luisteren naar wat ze echt wil, maakt Silvia vaak keuzes die haar benauwen en dit uit zich dus op lichamelijk niveau in hyperventilatie.

Alleen al door dit inzicht, komt er ruimte en energie vrij en vergroot ze haar bewustzijn. De beweging is in gang gezet. Tijdens een volgend consult gaan we hier verder balans in brengen.

Wil jij ook kijken waar jouw klacht voor staat? Je bent van harte welkom. Boek een gratis inzichtsessie van een half uur en ik geef je inzicht waar je klachten voor staan.

Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen