Hoe mistig is het in jouw hoofd?
19 april 2021 

Hoe mistig is het in jouw hoofd?

Vanmorgen fietste ik door het buitengebied op weg naar de praktijk. De mist hing over de weilanden. Frisse lucht. Korte zichtlijnen. Vogels die floten. Een haas rende de weg over. Het was het een prachtig gezicht. De groene weilanden en daarboven mist. De kleuren staken zo mooi af tegen elkaar. Ik ben onderweg op een bankje gaan zitten om te genieten. Een kleine 5 minuten. Alleen. Ik heb een foto gemaakt van mijn uitzicht. Toen ik de foto bekeek moest ik denken aan een artikel dat ik kreeg doorgestuurd over brain fog (hersenmist).
 
Volgens een professor in de neurowetenschappen is brain fog een fenomeen waarbij het lijkt alsof je hoofd gevuld is met watten.
 
Wat gebeurt er dan? Je kunt dingen moeilijker onthouden of onderscheiden van elkaar. Je krijgt concentratieproblemen en wordt meer vergeetachtig. Je humeur wordt er niet beter op. Een van de redenen hiervoor is dat we nu minder sociale contacten hebben. Je hersenen worden minder gestimuleerd. En dat heeft een negatief effect op je geheugen. Ook slecht slapen, weinig beweging, stress en voeding kunnen van invloed zijn op brain fog.
 
Brain fog is dé manier van je lichaam om je te vertellen dat je veranderingen in het dagelijks leven mag aanbrengen.
 
Wat kun je er aan doen?
👉 Vooral weer de verbinding aan gaan met andere mensen. Leef, geniet en verbind!
👉 Zorg voor voldoende nachtrust. Zet je raam open ’s nachts. Slecht slapen heeft invloed op je brein en kan leiden tot slechte concentratie overdag.
👉 Eet gezond. Fruit en groente voeden je brein. Laat alcohol, suiker en cafeïne zoveel mogelijk achterwege. Ze belasten je lichaam.
👉 Drink voldoende water. Uitdroging kan zorgen voor hersenmist.
👉 Zorg voor voldoende ontspanning. En nee, ontspannen doe je niet op je telefoon of met tv kijken.
👉 Sport er lekker op los. Het zorgt voor een hoger energieniveau.
 
Duurt de brain fog langer dan een aantal weken of helpen de tips niet? Dan is het altijd aan te raden een arts te bezoeken.
 
Zorg goed voor jezelf! En versterk je gezonde delen.
Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen