Wanneer de rouw te rauw is
10 december 2019 

Wanneer de rouw te rauw is

Ineke heeft in 1,5 jaar tijd zowel haar vader als haar moeder verloren. Ze voelt zoveel verdriet, boosheid en onmacht. Haar lichaam geeft daarnaast signalen af waar nu ze niks mee kan en wil, hoewel ze zich er wel bewust van is. De onrust in haar lichaam is zo groot, tè groot. Gedachten gaan van links naar rechts, van boven naar beneden. De rouw die ze heeft, is allesomvattend, het overheerst haar leven. Ze wil graag een stap voorwaarts zetten, maar heeft geen idee over hoe of wat. Ze zit vast in zichzelf en weet niet welke eerste stap ze kan zetten.
 
Haar vraag aan ons is, om haar te helpen om inzicht te geven in welke stap ze kan zetten om beweging te geven aan haar rouw.
 
In overleg met Ineke stellen we de volgende elementen op: Ineke, lichaam, rust, rouw en overleven. Ze stapelt alle elementen op elkaar. Onderop rust, zichzelf daarna en de overige elementen daar boven op. Zodra ik op alle elementen sta en waarneem, ervaar ik goed wat er is en hoe ze zich daadwerkelijk van binnen voelt. Ze kan zelf alleen maar liggen, dan kan ze alles dragen. Wanneer ze wil kijken naar de rust onder haar, vallen alle andere elementen van haar af. Dit is ook niet wat ze wil. Die continue dualiteit is wat ze in het hier en nu ervaart. Ze wil rust en tegelijkertijd ook niet alle andere dingen die ook belangrijk zijn, van zich af gooien. Dus doet ze niks en blijft ze vastzitten in zichzelf.
als-rouw-te-rauw-is
 
We voegen een element toe: dat wat nodig is (groen). Zodra ik daar op sta, hoor ik koorgezang en zie ik Maria voor mij. Ik kruis mijn handen in elkaar. Direct is duidelijk wat er mag gebeuren. Ineke mag haar ouders, die ze ook toevoegt in de opstelling, begeleiden naar het licht.
 
We doen een prachtig ritueel tijdens de opstelling om haar beide ouders naar het licht te brengen. Vanuit liefde en dankbaarheid. Met een lach en vele tranen. Wanneer Ineke ziet dat haar ouders vrij zijn en weer samen, dan ontstaat er rust in haar zelf. Een diepe zucht volgt. Wanneer ze weer kijkt naar de elementen, voelt het of er ruimte komt tussen de verschillende lagen. Ze kan weer ademhalen.
Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen