Zelfliefde

Laatst sprak ik met een cliënt over zelfliefde. Ze vond het lastig om te kiezen voor zichzelf. Want dat was egoïstisch. Anderen hadden haar hulp eerder nodig, dan zijzelf. En dan kiezen voor wat zij nodig had, voelde voor haar niet als de juiste keuze.

Misschien herken je het wel…eerst de behoeftes van anderen vervullen en dan kijken of je zelf wat nodig hebt, als daar al ruimte voor is.

Maar tussen zelfliefde en egoïsme zit een fundamenteel verschil.

Zelfliefde is niets anders dan goed zorgen voor jezelf, houden van jezelf, jezelf zien. Je eigen gezondheid, welzijn en geluk moet op nummer 1 staan. Want wanneer jij goed in vel zit, kun je een ander pas helpen. Zorgen voor jezelf en je eigen behoeftes hebben prioriteit. Bijvoorbeeld je veilig voelen in jezelf, jezelf zien en horen, gezonde voeding tot je nemen, tijd vrij maken om de balans in jezelf te herstellen.

Egoïsme is het projecteren van je eigen behoeftes op anderen. Of wanneer je van anderen afhankelijk bent om in je eigen behoeftes te voorzien. Het denken aan je eigenbelang in het krijgen wat je wil. Bijvoorbeeld iets voor de ander doen, zodat jij mag nemen wat jij nodig hebt als tegenprestatie.

Hoe lief ben je voor jezelf? Wat goed is voor jou, is goed voor de ander en dus goed voor het geheel.

Je mag jezelf op de eerste plaats zetten! Jezelf voeden met liefde is het allerbelangrijkste. Een ander kan het niet voor je doen. Voel eens wat jij nodig hebt, wat je behoeftes zijn en geef dat jezelf. Zonder zelfliefde loop je leeg in je energie of loop je vast in je leven en kun je uiteindelijk ziek worden.

Is het makkelijk om jezelf liefde te geven? Nee, zeker niet.

We leven in een maatschappij waarin ons geleerd wordt ook naar de ander te kijken. En liefst nog de ander voorrang te geven. Dus wanneer je (dan eindelijk) naar je eigen behoeftes luistert, is er vaak geen energie meer voor en neem je daar geen tijd voor.

Maar is zelfliefde egoïstisch? Nooit! Maar je moet er wel zelf voor zorgen.

Maar wat als je niet weet wat je behoeftes zijn? Of hoe je je zelfliefde kunt vergroten? Als je geleerd hebt om te kijken naar anderen in plaats van jezelf? Of wanneer je je afstemt op anderen en daardoor voorbij gaat aan jezelf?

Dan is dat een mooie gelegenheid om te werken aan jezelf. Vind je dat lastig? Pijnlijk? Weet je niet hoe? Of ben je bang om in beweging te komen, want je weet niet wat dat voor de omgeving gaat doen?

Ik kan je daarbij helpen! Maak een afspraak voor een gratis inzichtsessie om een eerste stap te zetten en te kijken wat ik voor je kan doen.

Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen