Overlevingsmechanisme

Als sinds ik mij kan heugen, ben ik perfectionistisch (geweest). Als je iets doet, dan doe je het goed. En het liefst nog beter, dan dat je kan. Dat resulteerde in mijn vorige baan, dat ik nog harder ging werken. Nog meer werk af, nog beter opleveren dan wat er van je gevraagd werd en altijd een stap meer dan een ander. Dat vraagt ontzettend veel van je. En op een gegeven moment is de balans zoek. Ik kreeg ook altijd tijdens functioneringsgesprekken terug, dat ik best een stapje minder mocht doen.

Dat wilde ik wel, maar dat kon ik niet.
Niet uit mijzelf.

Totdat ik overspannen raakte en tot inzicht kwam dat het een overlevingsmechanisme was, dat voortkwam uit een verlangen om gezien te worden.

Inmiddels heb ik het verlangen om gezien te worden, omgezet naar een gezond mechanisme. Ik mag mijzelf zien. Met behulp van coaching en systemisch werk, kan ik zeggen dat tegenwoordig goed = goed genoeg.

Iedereen heeft overlevingsmechanismes, wel meer dan 1. De naam zegt het al: het is een mechanisme/manier om te overleven.

Wanneer je in je jeugd (vaak tussen 0 en 4 jaar) iets heftigs meemaakt, dat je niet kunt verwerken of bevatten, dan wil je psyche maar 1 ding: overleven. In een split second wordt vanuit het brein gekozen om te vechten, vluchten of bevriezen. Het is niet iets waar je zelf bewust voor kiest. Het brein zorgt er voor dat je in leven blijft, door er op een bepaalde manier mee om te gaan.

Doordat jouw overlevingsmechanisme je ooit geholpen heeft, blijf je, wanneer je brein getriggerd wordt bijvoorbeeld door zo’n zelfde situatie, een bepaalde geur of mensen, op dezelfde manier reageren.

Er zijn momenten dat je graag anders zou willen reageren, maar dat lukt vaak niet. Het onderbewuste is sterker dan je wil om het anders te doen.

Reageren vanuit een overlevingsmechanisme kan zich uiten in bijvoorbeeld:

  • geen nee kunnen zeggen
  • perfectionistisch zijn
  • te snel reageren of geïrriteerd reageren
  • niet voor jezelf durven opkomen
  • bepaalde mensen of situaties vermijden

En zo zijn er heel veel verschillende overlevingsmechanismes.

Welke herken jij bij jezelf?

Zou jij willen werken aan overlevingsmechanismes die je in de weg zitten? Die je niet meer helpen om je nu vrij te voelen en je te bewegen naar wie je wilt zijn? En wil je kijken wat er nodig is vanuit jezelf om dit om te draaien?

Dan ben je van harte welkom bij Life Power Services. Boek je gratis inzichtsessie.

Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen