Uit ervaring kan ik zeggen dat dat vaak zo is. Niet alleen door de jarenlange ervaringen in de praktijk, maar ook uit eigen ervaring.
Ze was 2, bijna 3, toen onze dochter heftige driftbuien kreeg. Wel 8 uur per dag. Soms uren achter elkaar. Gillen, krijsen, stampvoeten. Het verdrietige was, dat de heftige driftbuien bijna altijd bij mij waren. Was ze bij opa en oma, dan was er meestal niets aan de hand. Er was geen land mee te bezeilen dag in, dag uit. Wat ik ook deed. Lief, troostend, veiligheid geven, boos worden, zelf huilen. Het duurde en het duurde maar. Regulier was er niets aan te doen. Het was een kind van 2, dus daarmee was voor hun de kous af.
Onze zoektocht heeft 1,5 jaar geduurd. Maar uiteindelijk hebben wij met behulp van een therapeut ingezien wat de driftbuien van onze dochter betekende.
We hebben vele therapieën gedaan. Van homeopathie tot biofeed back en van energetische therapie tot kinesiologie. En uiteindelijk kwam voor ons de oplossing door het doen van een familie-opstelling. Daar werd zichtbaar dat ik systemisch niet op mijn eigen plek stond. Nadat we dit in een opstelling hadden gecorrigeerd, waren binnen 1 dagen de driftbuien van onze dochter over. En zijn ze ook nooit meer terug gekomen.
Ik heb mij vreselijk schuldig gevoeld. Was ik de oorzaak van haar driftbuien? Ja, maar niet bewust. Door bewustwording te creëren en de balans te herstellen, kwam de oplossing. Bij systemisch werk gaat het niet over schuld. Als ik anders had geweten, dan had ik het anders gedaan.
Betekent dit dat met een opstelling altijd de klachten verdwijnen? Nee, niet altijd. Er kan bijvoorbeeld ook acceptatie optreden of berusting gevonden worden of de klacht verdwijnt na een paar weken. Er zijn vele mogelijkheden. Maar de ervaring leert dat over het algemeen de klachten op korte termijn verdwijnen.
Ook vandaag in de praktijk een moeder gehad met een meisje van 1,5 dat slecht slaapt ’s nachts. De ouders zijn uitgeput. Logisch. Hopelijk zetten ze de stap en willen ze samen met mij kijken wat er nodig is in het systeem om de balans weer te herstellen. Op naar een goede nachtrust zou ik zeggen.
Spiegelt elke klacht iets naar de ouders?
Nee, dat hoeft niet. Zeker niet als het een kortstondig iets is. Maar blijft de klacht langer aan, is het een terugkerende klacht of wordt het chronisch, dan is het zeker de moeite waard om op een diepere laag te kijken wat de klacht wil vertellen.