Corona-angst en de binnenwereld versus de buitenwereld
19 maart 2020 

Corona-angst en de binnenwereld versus de buitenwereld

Vanmorgen rond half 9 fietsten we naar de praktijk. Het is een prachtige en zonnige ochtend. De lente komt eraan. Het voelt heerlijk om een stuk te fietsen, nog voordat de dag echt start. Op de weg is het stil, weinig auto’s, geen kinderen die onderweg zijn naar school, niemand zijn we tegengekomen. In het gebouw waar onze praktijk gevestigd is, is bijna niemand aanwezig. Het voelt als een vroege zondagochtend, waarin Nederland nog moet ontwaken. Het voelt als een stilte, waar de haast vanaf is. Je zou bijna denken dat dit een heerlijk ideale dag is. En toch, voelen we onrust in onze buik.

Het virus zien we niet, maar voelen het wel

Niets is wat het lijkt. De realiteit is keihard. Het is vandaag donderdag en geen zondag. Scholen zijn gesloten, bedrijven hebben werknemers opgeroepen thuis te gaan werken indien dat mogelijk is, andere winkels zijn gesloten, ziekenhuizen liggen overvol. Het corona-virus waait rond over de wereld. Een virus dat je niet aan de buitenkant ziet en er wel is. We voelen de kramp en paniek bij veel mensen. Wij zijn zelf ook niet volledig ontspannen.

Wat doe je met de ‘NEE’ in de buitenwereld?

Er is op dit moment veel ‘NEE’ van buitenaf. Een nee waar we zelf geen invloed op hebben. Maatregelen die de overheid neemt en waar wij naar moeten handelen. Hoe ga jij om met de nee van buitenaf? Welk gevoel ontstaat er van binnen? Mag dit gevoel er zijn? En wat doe jij met dit gevoel?

Wanneer we emotioneel erg betrokken zijn bij zaken waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, levert dat emoties op die een grote impact op ons hebben. Onze emoties gaan dan met ons aan de haal. Dit kost veel energie en levert bovendien frustratie, irritatie en boosheid op. Verloren energie die we niet kunnen inzetten om te kijken naar mogelijkheden om er anders mee om te gaan.

Geen controle over de buitenwereld

Voor veel mensen geldt dat ze de controle niet hebben op de situatie die nu speelt. Een gevoel van onveiligheid komt dan omhoog. Zo is bijvoorbeeld het hamsteren een manier om controle te kunnen krijgen over die onveiligheid. Maar in werkelijkheid is het een schijnveiligheid. De oplossing voor het nare gevoel in jezelf zit niet in de buitenwereld, maar in je binnenwereld. En juist daar heb je invloed op.

Wel invloed over de binnenwereld

Wanneer je het angstige gevoel dat omhoog komt, nu eens aandacht gaat geven. Liefdevolle aandacht. Probeer er eens naar toe te gaan in gedachten. Voel wat er werkelijk is en parkeer het gevoel niet achter je, want dan kun je het niet meer zien en heb je er geen invloed meer op. Een deel van jou voelt zich angstig. Wat voel jij dat dat deel van jezelf nodig heeft? Waarschijnlijk niets meer en niets minder dan liefde. Liefde van jezelf, voor jezelf.

Er is steun in deze onzekere tijd

Door te luisteren naar je binnenwereld, dit gevoel te erkennen en te omarmen, zorg je ervoor dat je in je kracht blijft staan. In deze onzekere tijden is dat voor veel mensen lastig. Voor deze mensen willen wij er zijn. Niet alleen in de praktijk, maar ook online.

Voel je dat het angstige deel in jou de regie voert en wil je daar meer grip op krijgen en vanuit rust en vertrouwen handelen? Laat je helpen, we zijn er voor jou. Neem contact op via dit formulier, mail naar cynthia@lifepowerservices.nl, sander@vitalitynow.nl of bel naar 06-22501303.

Vanuit liefde en verbinding, zorg goed voor jezelf en elkaar.

Sander en Cynthia

Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen