De eeuwige tweede
Joke heeft er tabak van. Ze is altijd de eeuwige tweede. Heeft ze een sollicitatie, dan is de beste tweede. Heeft ze een date, dan besluit de beste man toch maar voor iemand anders te gaan. En zo gaat het vaak in haar leven, de eeuwige tweede.
 
We stellen Joke op, 1e plek en 2e plek. Zie foto.
Joke – poppetje, 1e plek – bruine mand, 2e plek – gele emmer.
 
Joke kijkt naar voren en voelt alsof er helemaal niets aan de hand is. Zowel de 1e als de 2e plek kan ze niet zien. Ze roept lachend: ‘Het is er niet hoor. Echt niet’. Ze laat een masker zien. Als Joke wat langer op haar vloeranker staat, voelt ze dat de 2e plek dichtbij haar staat.
 
De 2e plek die schuin achter haar staat, voelt als een hulp. Wanneer de 2e plek Joke op haar schouder tikt, draait Joke zich om. De 2e plek geeft haar inzicht, ondersteunt en helpt haar om richting de 1e plek te kijken.
 
De 1e plek is groot, mannelijk en dominant. Ook bepaalt deze wat er gebeurt en of Joke op de 1e plek mag komen te staan.
 
Zodra Joke contact heeft met de 1e plek, wil de 2e plek Joke haar schouders masseren om het haar makkelijker en meer ontspannen te maken. Joke knikt en voelt dat dit is wat er eigenlijk altijd gebeurt. Ze wil dit niet meer.
 
Joke bedankt de 2e plek voor al het goede dat ze heeft gedaan en plaatst de 2e plek een stuk opzij en zegt dat ze haar weet te vinden als ze haar nodig heeft.
 
Ten opzicht van de 1e plek voelt Joke zich nu strijdvaardig. Daarnaast voelt ze zich ook groter dan de 1e plek en dat voelt niet prettig voor de 1e plek. Er komt een kracht in haar naar boven om het aan te gaan.
 
De 1e plek probeert Joke tegen te houden, maar Joke komt toch een stap dichterbij en nog 1. Uiteindelijk staat ze op de 1e plek. Ze bedankt de 1e plek voor de kracht die ze van hem heeft gekregen. Die kracht gaat ze nu inzetten om zichzelf op 1 te zetten.
 
Joke heeft in haar leven altijd de ander de regie laten nemen. De 2e plek is eigenlijk de plek van de ander, omdat ze zich afstemt op de ander. De 1e plek is haar eigen plek. De plek waar ze prioriteit kan geven aan haar eigen behoeftes.
Over de schrijver
Cynthia Hilkman geeft als systemisch coach en hypnotherapeut inzichten in wat er gebeurt in jouw leven. Samen met jou gaat ze aan de slag om jou te helpen met het realiseren van de verandering die jij wilt.
Reactie plaatsen